Perioada sovietică

11.01.2022

    După crearea Uniunii Sovietice, la 12 octombrie 1924 guvernul sovietic a creat, pe teritoriile situate la est de râul Nistru, Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (RASSM), în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene (RSS Ucraineană). Capitala se afla la Balta, un oraș în Ucraina de astăzi. Granițele RSSA Moldovenească au fost trasate astfel ca doar 30% din populație să fie moldoveni. În 1929 capitala a fost mutată la Tiraspol.

    Până atunci parte a României, Basarabia a fost ocupată de Uniunea Sovietică în 1940. La 2 august 1940, guvernul sovietic a proclamat Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, având capitala la Chișinău, prin contopirea unei mari părți din Basarabia cu 6 din cele 14 raioane ale RSSA Moldovenească, iar restul a revenit RSS Ucrainene. Conform lucrărilor istoricului rus Nikolai Feodorovici Bugai, peste 35.000 de moldoveni basarabeni sau transnistreni au fost în anul ce a urmat deportați spre Gulag, în timp ce o parte din populația ne-moldoveană, cea de convingeri comuniste s-a dedat la jafuri și măceluri în dauna moldovenilor.

    În iunie 1941, trupele germane și române au atacat Uniunea Sovietică. În înțelegerea cu Germania nazistă (Tratatul de la Tighina), România a preluat administrarea teritoriului dintre Nistru și Bug, de la Bar (Ucraina), în nord, până la Marea Neagră, în sud, pe care l-a administrat sub numele de "Transnistria" cu intenția să adune aici pe toți evreii din Bucovina și din Basarabia cu intenția de a îi "împuțina". Această situație a rămas în vigoare până în august 1944, când trupele sovietice au revenit în Transnistria și în Basarabia (Moldova de Est). Tratatul de pace de la Paris din 1947 a dat Basarabia, nordul Bucovinei și Transnistria Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), iar diviziunile administrative sovietice și denumirile rusești ale teritoriilor au fost din nou oficializate.

    Majoritatea teritoriului dintre Nistru și Bug care fusese numit "Transnistria" de autoritățile române în al Doilea Război Mondial aparține Ucrainei. Doar o mică fâșie de-a lungul Nistrului a fost inclusă de autoritățile sovietice în RSS Moldovenească, iar în perioada destrămării URSS (august-decembrie 1991) a devenit parte a Republicii Moldova.

Calea Griviței 28, 10394, București
Toate drepturile rezervate 2022
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți