Intoducere

De jure (conform legii), reprezintă regiunea autonomă oficial numită Unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, din componența Republicii Moldova, aflată la est de Nistru.

De facto (de fapt), este statul separatist autoproclamat, oficial numit Republica Moldovenească Nistreană (RMN), care controlează acea parte din teritoriul Republicii Moldova, aflată la est de Nistru (malul stâng), cu excepția celor câteva comune din raionul Dubăsari care au ales obediența guvernului Moldovei, dar cu alte șase comune și municipiul Tighina de la vest de Nistru (malul drept): prin urmare, teritoriile UATSN și RMN nu corespund în întregime.

RMN este recunoscută de trei alte state marionetă ale Rusiei (dar nu și de aceasta însăși) care nu sunt membre ONU: Abhazia, Nagorno-Karabah și Osetia de Sud.

Transnistria este privită la nivel internațional și de guvernul Republicii Moldova ca o regiune autonomă a Moldovei, dar în fapt și-a declarat independența (sub numele de "Republica Moldovenească Nistreană"), și are capitala în Tiraspol. Acest lucru a provocat declanșarea conflictului din Transnistria. Regiunea are o populație majoritar slavă, vorbitoare de limbă rusă.

Calea Griviței 28, 10394, București
Toate drepturile rezervate 2022
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit!